.theme_title, .theme_title_b {background-position: 50% 50%; background-image: url(www.yoursite.com/image.jpg)}
aandacht | Aandachtswegen

Aandacht

De A van aandacht
Samen een stukje oplopen, elkaar ontmoeten voor gesprek, het beoefenen van aandacht of om stil te zijn in meditatie of contemplatie. Het kan ook in de vorm van het lezen van tekst(en), het op je in laten werken van beelden. Of je keert terug naar je innerlijk zelf, je eigen energie, via een energetische weg, waarbij je rustig gaat zitten of liggen om in gesprek te zijn met je lichaam of organen en cellen in je lichaam.
Verander de manier waarop je naar dingen kijkt en de dingen waar je naar kijkt veranderen.
Wayne Dyer

Leven in aandacht

Aandacht betekent mee-stromen met wat is in plaats van ertegen in zwemmen. Boeddha sprak al rond 500 v Chr. over aandacht dus ‘aandacht’ is niet iets nieuws van deze tijd. Het lijkt daarmee een boeddhistische oorsprong te hebben, maar nog eerder dan Gautema Boeddha kende China al het Taoïsme en in de Tao is aandacht werkelijk een manier van leven, een levensstijl.
Zoals wij aandacht, mindfulness, nu in het westen kennen, is dat de uitkomst van het werk van Jon Kabat-Zinn, Amerikaan en oprichter van het gezondheids-centrum aan de universiteit van Massachusetts. Werkend als microbioloog in een academisch ziekenhuis zag hij vaak cliënten met allerlei chronische gezondheidsklachten die ‘uitbehandeld’ waren verklaard.
Hij zag de samenhang tussen lichaam en geest en de heilzaamheid van aandachtstraining zoals deze in het boeddhisme geleerd wordt voor patiënten die lijden aan depressies. De mindfulness die Kabat-Zinn in het oosten leerde kennen (via o.a. Thich Nhat Hanh), ontdeed hij van alle religieuze kenmerken en hij kwam zo tot een programma dat nu bekend staat als MBSR: mindfulness based stress reduction. Van daaruit is later de MBCT ontwikkeld: mindfulness based cognitive therapy.
Leven in aandacht betekent voor Jon Kabat-Zinn uitgaan van zeven instellingsfactoren, die - zoals alles in het leven - niet te scheiden zijn, maar slechts te onderscheiden. Deze factoren zijn: niet-oordelen, niet streven, geduld betrachten, accepteren, eindeloos opnieuw beginnen, loslaten, vertrouwen.

het leven als reis
Leven is een reis kun je in een ander artikel op onze site lezen. Ja, en waar de weg heen gaat, weet ik niet. Niet-weten kan onzekerheid en ongerustheid met zich meebrengen. Met leven in bewuste aandacht kan ik gaandeweg een vertrouwen opbouwen waarmee ik met zekere tred kan gaan en staan te midden van niet-weten en onzekerheid.

mildheid en wijsheid
Leven in aandacht start met mildheid, eerst voor jezelf en meteen daarna ook voor een ander. Met aandacht leven, vraagt aandacht; het is een weg naar bewustzijn. Een bewustzijn waarbij achter de in het oog springende illusies van alle dag wijsheid naar voren komt, wijsheid voor jou.
Goede reis!
Een zenverhaal

Er was eens een leraar die onderwijs gaf aan een groep mensen. Ze zaten rondom hem. Een man kwam uit de kring naar de meester toe en vroeg: "Wat is de meest verheven wijsheid?" De meester pakte een penseel en schreef: Aandacht. "Is dat alles?", vroeg de man. "Zou u iets willen toevoegen?" De meester pakte zijn penseel weer en schreef: Aandacht, aandacht. De man raakte wat geïrriteerd: "Ik kan maar weinig wijsheid ontdekken in wat u schrijft." De meester pakte weer zijn penseel en schrijft: aandacht, aandacht, aandacht. Vertwijfeld riep de man uit: "Maar wat betekent aandacht?"
De meester antwoordde hem vriendelijk: "Aandacht betekent aandacht.”

Waar wil je heen?

De S van spiritualiteit
De E van energie

Aandachtswegen gebruikt cookies om de website soepel laten draaien. Wil je dat niet, stel dan je browser zo in dat deze geen cookies opslaat. Via de instellingen van je browser kun je opgeslagen informatie verwijderen.